25 Haziran 2018 Pazartesi

FeedBurner Nedir? Nasıl Çalışır? Nerelerde Kullanılır?

FeedBurner Nedir?

FeedBurner 2014 yılında kurulan bir rss okuyucu servisidir. Google tarafından satın alınmasıyla beraber ücretsiz olarak kullanıcılara sunulmaya başlanmıştır. FeedBurner’ı genel olarak değerlendirirsek, bir çok özelliği bünyesinde bulunduran bir webmaster aracı olduğu söylenebilir.

Ücretsiz olarak üyelik açabileceğiniz sistemde, aynı üyelik üzerinden birden fazla site kaydını gerçekleştirebilirsiniz.

FeedBurner’a Nasıl Üye Olunur?

Feedburner temelde bir google hizmeti olduğundan dolayı, bu sistemi kullanabilmeniz için bir adet gmail hesabına ihtiyacınız vardır. Gmail hesabınızla sisteme girmeniz halinde aşağıdaki görselde ki gibi bir pencere sizi karşılayacaktır.




Bu kısımda site adresinizi girip, “I am a podcaster!” yazısını işaretleyip “Next” tuşuna bastığınız anda eğer sitenizde bir rss servisi varsa Feedburner tarafından tespit edilip aşağıdaki görselde ki gibi bir pencere sizi karşılayacaktır. 
Burada istediğiniz besleme şeklini seçip “Next” demeniz yeterli.
Yukarıdaki gibi Atom seçeneği seçilip Next düğmesine basınız.
Feed Title ana sayfaya giriş yaptınız da görülecek olan kısımdaki isimdir. Feed Address ise size FeedBurner.com/isim şeklinde verilecek olan adresin sonundaki İsim yazan yere gelecek uzantıdır

Bilgileri doldurup “Next” tuşuna bastığınızda açılan sayfada herhangi bir şey yapmadan “Next” tuşuna basabilirsiniz.

Ardından açılacak olan sayfada yer alan bilgiler akıllı yayın yada orjinal ismiyle “SmartCast” kısmı. Burada site kategorisi ve diğer detayları belirleyip “Next” tuşuna basabilirsiniz.
Bilgileri doldurup “Next” tuşuna basın.
En alt kısımdaki seçeneği işaretleyerek daha fazla istatistik elde edebilirsiniz.
Bundan sonra yapacaklarınız FeedBurner aboneliğiniz üzerinden kendiniz için yapacağınız işlemlerdir. Burada istediğiniz özellikleri aktif veya de-aktif edebilirsiniz.
Site üzerinde verilen bazı başlıkları aşağıdaki gibi açıklayabiliriz.
Headline Animator: Resimler üzerinde dönüşümlü olarak sitenizdeki konu başlıkları döndürmenize yarar.
BuzzBoost: Bir IFRAME kodu içerisinde beslemelerinizi başka siteler üzerinden göstermenize imkân sağlar. CSS kısmından da kendinize has tasarımınızı yapmanıza olanak sağlar.
SpringWidgets Skin: Flash sistemi ile RSS okuması yapanlar için hazırlanan ara yüz kısmıdır.
Email Subscriptions: Sitenize giriş yaparak mail adresini bırakanlara sitenizdeki güncellemelerin gönderildiği kısımdır. Birçok webmaster tarafından kullanılmaktadır.
PingShot: yeni bir giriş yaptığınızda bazı sunucuların bundan haberdar olmasını sağlayan sistemdir.
FeedCount: Sitenize eklediğiniz RSS beslemesine kaç kişinin abone olduğunu buradan takip edebilirsiniz.
Chicklet Chooser: Sitenize eklemesini yapabileceğiniz düğmeler ve butonlar ile istatistik bilgileri için özel kutuları buradan alabilirsiniz.
Awareness API: Başkaları tarafından beslemenizin trafik bilgilerinin görünmesi sağlar.
Creative Commons: RSS çıkışı içerisine telif hakları ve diğer yasal çözümleri eklemenize imkân verir. Bu sayede çalınma olaylarını aza indirebilirsiniz.
Password Protector: RSS okumasını şifreleme yapabilirsiniz. Sadece sitenize üye olanların RSS bilgilerini görmesini isterseniz bu kısmı kullanabilirsiniz. Ama diğer ziyaretçiler üye olmadan göremeyecektir RSS bilgilerini.
NoIndex: Arama Motorları tarafından RSS bilgilerinizi okunmasını engelleyen seçenektir. Pek fazla tercih edilmez.
Link Splicer: Online Bookmark sitelerinizde bulunan linklerinizi yayınlamanız için kullanabileceğiniz bölümdür.
Photo Splicer: Online resim paylaşım sitelerindeki resimlerinizi yayınlamak için kullanabileceğiniz bölümdür.
Geotag Your Feed: Bu özellik sayesinde o an bulunduğunuz yerin bilgilerini girerek Feed ve RSS çıkışlarınızı Coğrafi olarak konumlandırabilirsiniz. Özellikle bölgesel haber ve içerik barındıran siteler sıkça kullanmaktadır. Bu özellik sayesinde bulunduğunuz yeri ziyaretçilerinize belli edebilirsiniz.
Feed Image Burner: RSS okuyucularınızın görmesi için resim vb. görsel öğeleri bu kısımdan ekleyebilirsiniz.
Title/Description Burner: Eğer yabancı birinin RSS’ine abone olacaksınız ve açıklamasını değiştiremiyorsanız buradan değiştirmeniz mümkün.
Convert Format Burner: RSS formatını değiştirebilirsiniz başka formatta sizin okuyucular tarafından takip edilmesini sağlayabilirsiniz.
Content-Type Burner: Beslemenizde kullandığınız içerik türünü değiştirmek için kullanabilirsiniz.
Summary Burner: Besleme açıklamalarının boyunu ayarlayabilirsiniz hatta resim ekleyebileceğiniz alandır.
Event Feed: Takvim veya etkinlik gibi bir siteniz varsa ve bu şekilde RSS elde etmek istiyorsanız burada birçok seçenek ile düzenleme yapabilirsiniz. Eski etkinlikleri gizleme gibi özellikleri kullanabilirsiniz.
Tickerize Borsa: Borsa vb. sistemler için kısaltmalar ve simgeler eklemeye yarayan bölümdür.
Amazon ID Burner: Sitenize girdiğiniz Amazon linklerine sizin Amazon ID’sini ekler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder